6.3.1. Piezoelektromos hangszedők illesztése   Ilyen rendszerű hangszedők frekvenciamenetét ±6dB tűréssel adják meg. Ezt a minőségi jellemzőt, valamint a tűbefogás rugalmasságát és ezzel összefüggésben az érzékenységet is általában csak kb. 1 évig őrzik meg a hangszedők. Ezért az esetleges tartalék betét gyári csomagolását lehetőleg csak közvetlenül használatba vétel előtt bontsuk fel.
   A kristályhangszedő elektromos működése amplitúdóérzékeny hangfrekvenciás áramgenerátorként fogható fel. Mivel a tűmozgás által a kristályban keltett áram igen kicsiny (0,2...0,5µA), a betétet a saját belső ellenállásánál nagyobb értékű, pl. 0,5...1MΩ bemeneti ellenállású erősítővel terhelve 0,1...0,5V feszültséget ad a kristály. A vágási jelleggörbe miatti magashang kiemelést a kristály kapacitív jellegű saját belső ellenállása kompenzálja. Az eredmény azonban az önkapacitás nagymértékű hőmérséklet-, páratartalom- és frekvenciafüggése miatt rendkívül változó.
   Az áramgenerátoros szemlélet alapján érdemes a kristályhangszedőket a saját belső ellenállásuknál (amely 1nF belső kapacitást és 1kHz frekvenciát feltételezve 160kΩ) jóval kisebb értékű terheléssel mintegy rövidrezárni. A terhelő ellenállás értékére 5kΩ-ot választva a mérőlemezen rögzített 13kHz-es legnagyobb frekvencián is még jól definiált munkaellenállásra dolgozik hangszedőnk. Igaz, hogy csak 2,5mV-ot ad le, de ezt a fenti zavaró tényezők változásától függetlenül. Természetesen a hanglemezvágáskor használt 75, 318, 3180 µs töréspontú zajcsökkentő magasemelést sem fogja ezentúl a kapacitív jellegű belső ellenállás mintegy kiegyenlíteni, hanem a mágneses hangszedőkhöz hasonlóan e célra külön frekvenciafüggő tagot kell használni. Ezt egyúttal a 2,5mV-ra csökkent kapocsfeszültség százszoros felerősítésével egybe lehet kapcsolni, ahogy azt a mágneses hangszedőknél régóta alkalmazott korrektor teszi.
   Kerámia hangszedőknél a leadott feszültség rendszerint kisebb, mint a kristály hangszedőknél, s kevésbé függ a hőmérséklettől és nedvességtől. Itt is célszerű azonban megépíteni a korrektort, mert berendezésünket mágneses hangszedővel kiegészítve az ahhoz való átalakítás mindössze a két terhelő ellenállás kiforrasztásából áll majd.